טבעונות היא הסוד לבריאות?

 

אחד הטרנדים המובילים בשנים האחרונות הוא דווקא טרנד קולינרי. אנחנו מדברים כמובן על הטבעונות. מה שהתחיל כשגעון של מעטים, צמח ועלה והגיע לכל חלקי האוכלוסייה. כיום שיעור הטבעונים בישראל הוא מהגבוהים בעולם. נראה שכל אחד מאיתנו מכיר מישהו קרוב לו שהוא טבעוני והטרנד רק מתגבר. חשוב לשים לב ולהפריד את הטבעונות ממה שהיינו מורגלים לו שנקרא 'צמחונות'. תמיד הייתה קבוצה של אנשים שבחרו לא לאכול בשר. חלקם היה אוכל דגים וחלקם לא. אבל בזה הסתכמו כל המגבלות שאנשים אלו הציבו לעצמם. הטבעונות, בניגוד לצמחונות, מסמנת כל מזון שמקורו מן החי כמוקצה. הטבעונות הקיצונית מגיעה אפילו לאיסור על אכילת דבש…

לפילוסופיית החיים הזו שתי טענות בסיסיות. הראשונה מדברת על הצורך בהפחתה על מה שהם מגדירים כסבל של בעלי החיים. הטענה השנייה עוסקת בבריאות ובאריכות חיים. האם יש ממש בטענה זו? ישנם מספר מחקרים שמצביעים על קשר שבין טבעונות ליתרונות בריאותיים. במאמר הזה נסקור את היתרונות האלו ונזכיר גם את המגבלות של הטבעונות.

טבעונות כדרך חיים

תזונה טבעונית היא כאמור כזו המתבססת על רכיבים צמחיים בלבד. אז מה אוכלים טבעונים, סלט?.. ובכן, תתפלאו לשמוע, אבל קיימות גרסאות טבעוניות כמעט לכל מאכל עלי אדמות. תכירו מתכון טבעוני להמבורגר למשל: לוקחים 200 גרם טופו, 350 גרם גרגירי חומוס, חצי כוס של קמח או קמח מלא, כותשים הכל ומערבבים. בשביל הטעם ניתן להוסיף בצל, רוטב ברביקיו, שום כתוש וכמון ומלח לפי הטעם. התוצאה הסופית היא קציצה שניתן להכין ממש כמו המבורגר. זו כמובן רק אפשרות אחת. עוד אפשרויות כוללות המבורגר שמבוסס על עדשים או אפילו על פטריות.

כיום ניתן למצוא מנות טבעוניות בכל מסעדה שמכבדת את עצמה ואפילו בצבא יש אוכל טבעוני בחלק מהיחידות.

היתרונות הבריאותיים של תזונה טבעונית הם רבים. חלקם מוכחים באופן מדעי וחלקם משוערים ברמה זו או אחרת. ישנן עדויות רבות שתזונה טבעונית תעזור לחילוף החומרים הטבעי של הגוף ובכך תעודד את המטבוליזם לשרוף יותר אנרגיה באופן שאיננו מלאכותי. זה מוביל לפחות הצטברות של שומנים ולשיפור במדדי הBMI שמקובלים למדידת משקל ומבנה גוף רצוי.

מחקרים אחרים מוצאים קשר מסוים בין טבעונות וירידה בסיכוי לתמותה ממחלות שונות. בין המחלות הנזכרות אנחנו יכולים לציין סרטן ומחלות לב שונות. מכיוון שתזונה טבעונית היא כזאת שבה כמובן נמנעים מבשר אדום או שמן, לתזונה הזו נוספים גם היתרונות של הימנעות מכולסטרול מרובה ומשומנים רוויים.

מחקר גדול שבוצע על ידי אוניברסיטת קורנל מוצא ירידה בסיכוי לחלות בסרטן מסוג הערמונית וסרטן של המעי הגס. המחקר נעשה על קבוצה גדולה של כמה אלפי משתתפים בסין מכמה מחוזות שונים במדינה. גודל קבוצת המחקר מחזק את הנתונים ואת הטענה האמפירית. התוצאות הסטטיסטיות המובהקות בין טבעונות וירידה בסיכוי לחלות בסרטן אוששו על ידי קולין קמבל – חוקר בתחום הביו כימיה והתזונה. קמבל כתב על ממצאיו מהמחקר הסיני בספר שהפך לידוע ומוכר בקהילת הטבעונים ונקרא 'מחקר סין'. זהו ספר שמצוטט לעיתים קרובות כאשר אחת הדמויות הכי מפורסמות שאזכרה אותו היה לא אחר מנשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון.

טענות נוספות לגבי בריאותה של התזונה הטבעונית הן לגבי סיבים תזונתיים שנמצאים במזון מהצומח. זה מקושר גם לחומרים נוגדי חמצון ואנטי רעלנים שונים שנמצאים במזון צמחי. עוד ניתן למנות את ההימנעות מבשר אשר מכיל הורמונים ושרידי תרופות שונות שניתנות לבעלי החיים כגון אנטיביוטיקה מסוגים שונים שניתנת לפרות למאכל למשל.

סיכונים בריאותיים

מי שמבסס את התזונה שלו אך ורק על מקורות צמחיים, צריך להיות מודע גם למגבלות שלה. בראש ובראשונה אנחנו מדברים על ויטמין בי 12 שחיוני לגוף. מחסור שלו יכול להביא לאנמיה ולפגיעה בלתי הפיכה של מערכת העצבים. הבעיה בוויטמין בי 12 היא שהוא לא מיוצר על ידי צמחים ולא ניתן לקבלו בתזונה טבעונית. מי שבחר באורח חיים זה, צריך יהיה לערוך בדיקת דם (האמת שבדיקה כזו מומלצת לכולם אחת לכמה זמן). בבדיקה כזו יבדקו שיעורי הוויטמין b12 ויוחלט אם לקחת כדורים של הוויטמין ובאיזה מינון. למי שמפריעה הפגיעה בבעלי חיים, קיימים כיום בשוק גם כדורי בי 12 ממקור סינטטי. יש להתייעץ עם רופא לפני מעבר לתזונה טבעונית בכדי להיערך אליה נכון. דבר נוסף שייבדק הוא שיעור הברזל בדם. ברזל ניתן אמנם לקבל גם מצמחים שונים אבל המעבר לטבעונות יכול לשבש את ההרגלים שלנו ולפגוע בספיגת החומר בדמנו.

חומר נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת הוא כמובן חלבון. חשוב מאד לטבעונים לצרוך הרבה קטניות בכדי לשמור על רמות חלבון נאותות בגוף. ולבסוף, חשוב לבדוק גם את רמות האבץ, הסידן, היוד ואת צריכת האומגה 3. כל אלו חומרים שחיוניים לתפקודו התקין של גופנו ואם הם בחסר, יש להשלימם.

היעדר נוכחותם של וויטמינים חיוניים בגוף, עשוי לגרום לנשירת שיער, כמו גם לסממנים בריאותיים נוספים. מומלץ לקרוא באתר BALDING על הנושא באופן מורחב, וכמובן לטפל בבעיה מבעוד מועד.

 

סיכום

הטרנד הטבעוני בממדים הגדולים שהוא היום, הוא עדיין חדש. אם עד לפני פחות מעשור הטבעונים היו רק בודדים, כיום הם כאמור רבים מאד. כמו בכל תופעה חדשה, נמליץ לנהוג כלפיה בפתיחות אך גם בחשדנות. מדובר בשינוי הרגלי תזונה שיש עדיין הרבה מקום לחקור את השפעתו, ביחוד על אוכלוסיות שהיו רגילות לצרוך מזון מן החי ועברו לטבעונות. אספקט נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא פיתוח של תחליפי בשר סינטטים. זהו למעשה יצור של בשר לכל דבר אבל ללא גרימת כל סבל לחיות. יכול מאד להיות שזהו העתיד האמיתי לכל מי שרוצה תזונה מאוזנת אבל נמנע מאכילת מזון מן החי.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
נגישות